kontaktKontakt  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload



Poprzedni temat «» Następny temat
wymiana radia w w203 w 2001 na radio z w203 po lifcie
Autor Wiadomość
Allien 

Wiek: 28
Dołączył: 27 Wrz 2009
Posty: 53
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-11-14, 18:11   wymiana radia w w203 w 2001 na radio z w203 po lifcie

Witam mam pytanie ...szukać szukałem ale wszystko porozwalane po tematach i się połapać nie mogę bo jedni piszą ze białe drudzy ze czarne a inni ze różowe ale do sedna ...

Mam W203 avantgarde z 2001 roku i w nim kaseciaka a nad nim półeczkę
... http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=798165559
a chce zmienić na fabryczne na płyty ale by było ciekawiej to na to z tego modelu po lifcie
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=792864138 :wstyd:

i tu pytanie:
1 czy ono pasuje ... wyczytałem ze raczej tak :) ale zapytam by sie upewnić
2 co potrzebuje do tej zamiany??
3 czy muszę wymieniać cały ten środkowy kokpit ... np od nawiewów po popiołkę
4 czy muszę zadowolić się np takim
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=809089061
bo w tym wypadku wymiana kokpitu // klima i te bajery pozostałe// jest zbędna

:oczko:

i tak na marginesie bo tu też wyczytał ze zegary pasują //wyjąć stare włożyć nowe tylko kostki poprzypinać// mam te tarcze a chce okrągłe .... nie ma tu żadnych niespodzianek przy tym zabiegu ??

z góry dziękuję za odp i przepraszam za marudzenie ale nie chce się potem zaskoczyć nie milo :zmeczony:
 
 
Wesoł 
VIP


Pomógł: 17 razy
Wiek: 24
Dołączył: 09 Wrz 2008
Posty: 946
Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-11-14, 19:37   

Zegary można przełożyć, ale nie ma pewności co do prawidłowego działania komputera pokładowego.
Przy zmianie radia z przed liftowego na po musisz zmienić całą konsolę środkową. Od nawiewów po popielniczkę. Pytanie tylko czy to gra warta świeczki? Nie lepiej założyć audio 10 CD i wszystko będzie ładnie? Skleisz takiego gniota, a później będziesz słuchał niestworzonych historii co to twoje auto nie przeszło.
To ostatnie radio jest jakieś dziwne. Nie pamiętam żeby takie montowano w w203.
_________________
ex w203 200CDI T
WDB2112201B000001
 
 
Allien 

Wiek: 28
Dołączył: 27 Wrz 2009
Posty: 53
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-11-14, 22:55   

no dziwne jest ale pisze jak widać ze pasuje do różnych modeli wiec by zagrało może a cenę ma niezła tak samo =)

a co do historii co nie przeszło to wiem zdarza sie takie coś ale wtedy przegonie takiego /tak już miałem w wypadku sprzedaży s40 //wymieniłem lampy na nowsze// ... z gościem już dogadałem się i przy wypłacie chciał urwać jeszcze dwiesta i zaczął wymyślać /

co do kokpitu to właśnie muszę sprawdzić cenę bo fajniejszy dużo jest no ale chyba kolegi posłucham i wezmę te "polówkę" poliftowego ;d

a właśnie a co kolega miał na myśli mówiąc ze komp nie zagra?? błędy czy sie ustawiać może nie dać?? bo wiem tyle że przebieg będę miał "nowego" zegara :bezradny:
 
 
Wesoł 
VIP


Pomógł: 17 razy
Wiek: 24
Dołączył: 09 Wrz 2008
Posty: 946
Skąd: Łódź
Wysłany: 2009-11-14, 23:05   

Moja wiedza w kwestii zegarów opiera się jedynie o informację z forum. Z tego co pamiętam kolega noc pisał, że nie poleca takich eksperymentów. Ta połówka poliftowego nie wygląda jak do mercedesa. Zdecyduj się na normalne radio http://www.allegro.pl/ite...klasa_w203.html ,albo załóż sobie fajną stację multimedialną. Wydasz kupę kasy na przeróbkę i kupa z tego będzie :dokuczacz:
_________________
ex w203 200CDI T
WDB2112201B000001
 
 
mercfan 
VIP


Pomógł: 91 razy
Wiek: 87
Dołączył: 09 Lut 2008
Posty: 4329
Skąd: Rzgów/Łódź
Wysłany: 2009-11-14, 23:10   

To radio "połówka" to seryjne z nowej A klasy która ma trochę inne ukształtowanie kokpitu niż C...
_________________
S 320 CDI OM613 2004
 
 
robertj71 
VIP


Pomógł: 1 raz
Dołączył: 04 Paź 2008
Posty: 137
Skąd: kołobrzeg
Wysłany: 2009-11-15, 06:32   

Dorzuć trochę i kup comanda przed lift.
_________________
CL203 2.0 Kompresor 120kw
 
 
 
Allien 

Wiek: 28
Dołączył: 27 Wrz 2009
Posty: 53
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-11-15, 14:52   

Wesoł napisał/a:
Ta połówka poliftowego nie wygląda jak do mercedesa. Zdecyduj się na normalne radio http://www.allegro.pl/ite...klasa_w203.html ,albo załóż sobie fajną stację multimedialną


właśnie wygląda jak połówka poliftowego :zly: :dokuczacz:
a nie uważasz ze to normalne jest troszkę kiczowate , starodawne aż za bardzo jak na rocznik 2001 ??
a co do stacji to jaka moglibyście zaproponować i by pasowało wszystko ładnie i wyglądało estetycznie :D

mercfan napisał/a:
To radio "połówka" to seryjne z nowej A klasy która ma trochę inne ukształtowanie kokpitu niż C...


czyli do mojego w203 nie podejdzie tak?? tzn nie spasuje tak by nie było szpar itp

Cytat:
Dorzuć trochę i kup comanda przed lift.


troche tzn ile bo już sie gubie w tym wszystkim i za :censored: nie mogę znaleść niegdzie takiego bym był pewny ze pasuje i ze bedzie smoigac bez zastrzezen ... a i po dobrej cenie :prosi: :ok:
 
 
mercfan 
VIP


Pomógł: 91 razy
Wiek: 87
Dołączył: 09 Lut 2008
Posty: 4329
Skąd: Rzgów/Łódź
Wysłany: 2009-11-15, 15:22   

Do przedliftowej wersji COMMAND 2.0 taki jak na zdjęciu. Wygląda moim zdaniem fajnie i da się je przeprogramować na nasz język. Pasuje oczywiście jak oryginał bo to oryginał, wyjmujesz tylko półkę/schowek spod starego radia i wrzucasz nawigację. Musisz mieć tylko antenę GPS i masz w pełni działające radio :ok:

command 2.0.jpg
Plik ściągnięto 321 raz(y) 49,03 KB

_________________
S 320 CDI OM613 2004
 
 
Allien 

Wiek: 28
Dołączył: 27 Wrz 2009
Posty: 53
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-11-15, 15:30   

mercfan napisał/a:
Do przedliftowej wersji COMMAND 2.0 taki jak na zdjęciu. Wygląda moim zdaniem fajnie i da się je przeprogramować na nasz język. Pasuje oczywiście jak oryginał bo to oryginał, wyjmujesz tylko półkę/schowek spod starego radia i wrzucasz nawigację. Musisz mieć tylko antenę GPS i masz w pełni działające radio :ok:


a ile taka zabawka stoi ??
a ile przeprogramowanie go na pl ??
i ile ta antenka i gdzie sie ją montuje bo od radia mam chyba w szybie (?) ??

a co do wyglądu to całkiem całkiem ;D a tak na marginesie tez mam ten ala'carbon :haha:

aha i wie może ktoś jak dopasować jakieś multi by tez leżało jak ulał?? zakładał ktoś coś takiego ;>
 
 
homontos 
Moderator VIP


Pomógł: 16 razy
Wiek: 34
Dołączył: 04 Lis 2007
Posty: 541
Skąd: gdynia
Wysłany: 2009-11-15, 19:59   

na commanda to przygotuj ok 3 tyś za cały komplet - używkę
_________________
W203 C180 Kombi
http://www.w203.pl/album_personal.php?user_id=54
 
 
Allien 

Wiek: 28
Dołączył: 27 Wrz 2009
Posty: 53
Skąd: Kraków
Wysłany: 2009-11-16, 18:19   

Cytat:
na commanda to przygotuj ok 3 tyś za cały komplet - używkę

zabiłeś mnie teraz ... :placz: to jednak zostanę przy jakimś nowym fajnym multi co kiedyś np do innego spasuje albo na zwykłym takim samym radiu tylko na pytki :bezradny:
 
 
Presley 
VIP


Wiek: 43
Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 159
Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2009-11-16, 20:01   

homontos napisał/a:
na commanda to przygotuj ok 3 tyś za cały komplet - używkę


zaraz zaraz, masz na myśli przed czy po liftowy ?
bo jeżeli przed liftowy, to prawie 2 razy za dużo napisałeś moim zdaniem w oparciu o moje doświadczenia z wymiany
_________________
W203 C230 Kompressor Sport Sedan, 192KM, automat, 2004r, wersja USA
http://www.v10.pl
http://www.motokobiety.pl
http://www.topcars.pl
http://www.pieniadz.pl
 
 
MrBrown 
VIP


Pomógł: 7 razy
Wiek: 34
Dołączył: 29 Lut 2008
Posty: 660
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2009-11-16, 21:30   

Comanda przed liftem to za jakieś 1.700zł dostaniesz.
_________________
'01 C32 AMG Carlsson CK32 RS - sprzedany
'06 Subaru WRX STi - sprzedany
searching...
 
 
kSmuk 


Pomógł: 36 razy
Wiek: 31
Dołączył: 16 Maj 2008
Posty: 1993
Skąd: Garmisch-P.
Wysłany: 2009-11-16, 21:38   

Witam,

a wiec tak. Co do zegarow, to nie polecam przekladki. Slyszalem ze mozna przelozyc zegary te przed liftingiem na te po liftingu, i nie powinno byc zadnych problemow. Jednak tak jak pisal ostatnio noc, nie ma zadnej pewnosci ze bedzie to funkcjonowalo jak nalezy. Wszystko zalezy od transmisji danych przez CAN i zarejestrowanych protokolow.

Co do przebiegu, to przebieg chyba zostanie stary, z tego wzgledu ze 1/2 przebiegu zapisywana jest w stacyjce. I z tamtad wlasnie ladowany jest ten "widzialny" przez nas przebieg. A jak stacyjka nawali, to zamiast przebiegu wyswietla sie nam -----.

Teraz co do radia.

To co pokazujesz w ostatnim linku w pierwszym poscie, to napewno nie jest radio od W203. Byc moze jest to radio od W204, bo one maja podobne radia. Pierwsze co sie stanie po podpieciu tego radia do CAN, to to ze nie bedzie z nim komunikacji. Do tego moga dziac sie cuda z szyna CAN, moga zaczac wariowac moduly w samochodzie. Nawet w najgorszym wypadku moga ulec uszkodzeniu moduly, ktore kosztuja tysiace (to nie zarty, bywaly juz takie przypadki).

Co do radia po lifcie, to bedzie pasowac, z tym ze: musisz kupic dwoczesciowa deske srodkowa, modul gornego panelu sterowania (przelaczniki), radio oraz sterowanie do klimy. Wszystko lacznie wyniesie Cie ponad 1000 zl. Do tego musisz wyjac piny z wtyczki CAN, i powpinac je bez kostki, albo dokupic koste (ew. przejsciowke) bo gniazdo sygnalowe CAN tez nie pasuje. Potem magik ze StarDiagnose i programowanie radia w stacyjce, zebys mogl nim sterowac z kierownicy i zeby nie bylo napisu PROD.

Co do Comanda 2.0 przed liftem, to pasuje w 100%, w tym ze:
- znow nie pasuje wtyczka sygnalowa CAN, trzeba ja wymienic
- antene GPS montuje sie nad zestawem wskaznikow (jest na to specjalny tam otwor)
- programowanie na StarDiagnosis

Co do kosztow comanda 2.0, to w niemczech pomiedzy 500-1000 €.
_________________
Pozdrawiam.

Mercedes W203 C200 CDI, 2002 rok, przed Faceliftingiem
 
 
*Mercedes_CDI* 


Pomógł: 2 razy
Wiek: 28
Dołączył: 10 Maj 2009
Posty: 597
Skąd: UE
Wysłany: 2009-11-17, 13:07   

kSmuk napisał/a:

Teraz co do radia.


Co do radia po lifcie, to bedzie pasowac, z tym ze: musisz kupic dwoczesciowa deske srodkowa, modul gornego panelu sterowania (przelaczniki), radio oraz sterowanie do klimy. Wszystko lacznie wyniesie Cie ponad 1000 zl.


tylko 1000 zl ? :rotfl:
_________________
*Mercedes coupe sport ; C200CDI ; 2003 ;*
*Mercedes_CDI* pozdrawia Gość :hejka:

"The best or nothing"

**
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  



Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group

Support forum by phpBB3 Assistant


sklep motoryzacyjny









regeneracja turbosprężarek warszawa

części Mercedes

regeneracja wtryskiwaczy

regeneracja wtryskiwaczy warszawa